Çözüm Bulundu: “Değerini Yitiren Promosyon Anlaşmaları Yenilenmek Zorundadır”

Kamu personelinin alacağı banka promosyon miktarları son 8 ayda 10 katına çıktı. Yine son 8 aylık dönemde bankaların kar oranlarını %300-%500 aralığında artırması ve maaş miktarlarının %60-%70 arttığı şu dönemlerde, promosyon anlaşmaları da doğal olarak revize oluyor.

Birçok kamu kurumunun mevcut anlaşmaları tek taraflı feshettiği veya sözleşme yenilediğini takip ediyoruz. En son Adalet Bakanlığı personellerinin sosyal medya platformu Twitter üzerinden yaptığı etiket çalışması neticesinde 3 yıllık / 25.000 TL peşin olarak anlaşma yaptılar. Bazı kurumların yapmış olduğu anlaşmalar ise şöyle:

ANLAŞMA ARTIK MÜJDE OLMAKTAN ÇIKTI

Anlaşmaların genel olarak 3 yıl olduğu gözlemleniyor. Bununla birlikte Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ise 2022 Mart ayında 5 yıllık süre ile aylık 300 TL olarak ‘müjde’ olarak duyurduğu promosyon anlaşmasının,  artık müjdelik bir yanının kalmadığı ortadadır. Öyle ki, bu tutar peşin alındığında bile 18.000 TL’ye tekabül etmektedir. Peşin alınmayan bu tutarın, 5 yıl sonra ise bu değerinin çok altında olacağı bilinmektedir. Ayrıca EGM açıklamasında, memurların toplu sözleşmeden doğan 6 aylık zam oranlarının zam oranlarının aynı şekilde 6 ayda bir promosyon miktarlarına ekleneceğini söylemişti. Kabataslak olarak bu hesaplamayı yaptığımızda ise; peşin alındığında 28.000 civarlarına tekabül etmektedir. Ancak, ne yazık ki Emniyet Personelleri bu tutarları aylık olarak almaktadır.

Dolayısıyla EGM’nin yapmış olduğu sözleşme, günümüz için ‘müjde’ değil; ‘mülga’ olmalıdır. Herkes gibi emniyet çalışanları da Twitter’da kenetlendi ve son bir haftada yaklaşık 400 bin tweet attılar. Etkinlik çalışmalarındaki öncü isim ise; sözcümüz Faruk SEZER. Daha sonra birçok haber kanalı ve gazeteye röportaj veren SEZER, emniyet çalışanlarının haklı mücadelesinde büyük bir yol almasını sağladı. Öyle ki, son haberlere göre Vakıfbank ilk teklifinde 18.000 TL vermiş; fakat EGM kabul etmemişti. Son teklifin ise 30.000 TL olduğu, fakat EGM’nin çalışmalarını duyurmadığı ve şeffaf olmadığı yine eleştiriler arasında yer alıyor.

EGM PERSONELİ PEŞİN EN AZ 50.000 TL TALEP EDİYOR

Ayrıca, Egm personelleri promosyon tutarının, 3 yıllık peşin olacak şekilde en az 50.000 TL olması gerektiğini ifade eden görüşlerini bildirmeye devam ediyor. Bunun yanı sıra Egm çalışanları başta olmak üzere, birçok kişi Vakıfbank’ı eleştirmeye de devam ediyor.  Vakıfbank’ın kurumlara göre adaletsiz anlaşmalar yaptığını ve bu sebeple Egm çalışanları kredi kartı ve hesaplarını kapatıyorlar. Ayrıca yatırım aracı olarak Vakıfbank’ı tercih etmeyeceklerini de söylüyorlar.


SÖZLEŞMELER BASİT BİR ŞEKİLDE İPTAL EDİLEBİLİR

Biz de promosyon anlaşmalarının bazı önemli maddelerini sizler için inceledik. Kurumların, bankalar ile anlaşma görüşmeleri yaptığı komisyonlara çok önemli görevler düşmektedir. Süresi henüz bitmemiş sözleşmeler revize edilebilir. Sözleşmelerdeki ‘tazminat’ maddesi işleme sokularak, sözleşme iptal olacak ve kalan düşük promosyon tutarları güncellenebilecek. Devreye sokulması gerekli ve mecbur olan tazminat maddesi ise şöyle:

“İlk yıl sözleşme fesih edilirse, tamamı; ikinci ve üçüncü yıl fesih edilirse, ödenen promosyon tutarının yüzde 50’sini iade eder”

Komisyonlarımıza duyurulur.

Son olarak TRT’de kamu spotu olarak yayımlanan metin, sosyal medyada alay konusu olmakla birlikte; Egm çalışanlarını kızdırmış durumda. Ayrıca personeller, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün personelinin yanında olmadığı için yakınıyorlar.

Bugün de devam edecek olan promosyon etkinliği için desteklerinizi talep ediyoruz.

Similar Posts

One Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir