EMNİYET MENSUPLARININ ÖZLÜK HAKLARI VE MESAİ SAATLERİ SORUNU ÇÖZÜM BEKLİYOR

1937 yılında yürürlüğe giren ve hâlâ değişmeden yürürlükte olan 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu, Emniyet Mensuplarının çalışma saatleri ve ek görevleri ile ilgili bir düzenleme içermediğinden, kanunla sınırları çizilmeyen bu hususlarda inisiyatifin idarecilere kaldığı belirtiliyor.

Emniyet Mensuplarının çalışma saatleri halen 1995 yılında çıkarılan bir genelge kapsamında, il mülki amirlerinin inisiyatifiyle belirleniyor.

Sayıları 400 bine ulaşan Emniyet Mensupları, meslekten kaynaklanan birçok sorun ile karşı karşıya. Günde 12 saati ve ayda 260 saati geçen düzensiz ve uzun çalışma süreleri sonucu aile yapılarının etkilenmesi, ek görev” adı altında ucu açık ve belirsiz ek ücret ödenmeyen mesai sistemi, “amir tahakkümü ve her an soruşturma ya da sürgün yeme korkusu, keyfi yer değiştirme, Amirlerin kanunsuz emirleri ve hatta yıllık izin haklarını kullanabilmek için binbir zorluk yaşayan Emniyet Mensuplarının en çok dile getirdiği sorunlar arasında yer alıyor.

Hukuki boşluk, sendikasızlık ya da toplumda yalnızlaştırılan bir meslek grubu olma gibi sebeplerle idarecilerin usulsüzlüklerine, amir baskısına ya da insanca yaşamı engelleyen çalışma saatlerine itiraz edilemiyor. 

Mesleki sorunlar karşısında kendilerine destek sunacak bir polis sendikası olmayan Emniyet Mensupları, toplumda “yalnızlaşan” bir meslek grubu oldukları için idarecilerin “keyfi ve kanunsuz istekleri” altında ezildiklerini belirtiyor.

Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nde gerek iktidar cephesi gerekse muhalefet kanadı, seçim bildirgelerinde ya da kampanya süreçlerinde birçok vaatte bulundular. Bu vaatler arasında emniyet personelinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi de yer aldı. Seçim üzerinden uzun bir süre geçmesine rağmen emniyet personelinin meslekten kaynaklanan sorunları ise henüz giderilmiş değil. Ayrıca Polis Bakım ve Yardım Sandığı’nın (POLSAN) Anayasa’ya aykırı tüzük maddeleri ve toplanan paraların akıbetinin belirsizliği, Emniyet Mensupları için başka bir sorun haline gelmiş durumda.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir