POLİS GÖZÜYLE AKSAKLIKLAR!

Ankaragücü-Rizespor arasında oynanan maçta Ankaragücü Başkanının hakem Halil Umut MELER’e saldırması sonucu sanatçısından, siyasetçisine kadar herkes tepkisini dile getirdi. Tıpkı Türk Futbolunun geçmişten bu yana yaşadığı aksaklıklardan bahsetmedikleri gibi, olayın nasıl gerçekleştiği konusunda hiç kimse sorgulama yapmadı. polisinsesi.org haber servisi olarak yaşanan üzücü hadiseye polis gözüyle bakacağız.

GÜVENLİK BOYUTU!

Ülkemizde bütün spor müsabakalarında 6222 sayılı Sporda Şiddet Ve Düzensizliği Önleme Kanunu kapsamında güvenlik önlemleri alınır. 6222 sayılı kanun gereği ilgili federasyon ve spor kulüpleri Özel Güvenlik Görevlisi temin etmekle yükümlüdür. Yine aynı şekilde Emniyet ve Jandarma birimlerinden günlük harcırahlarının ödenmesi karşılığında personel talep edilir. (Kanunda bu madde açık ve net şekilde belirtilmesine rağmen, maçlarda görevli güvenlik personelinin çoğunluğuna ücretleri yatırılmamaktadır.)

Ankaragücü ile Çaykur Rizespor arasında oynanan maçta çıkan olayların en önemli sebebine gelecek olursak, spor kulüplerinin başkan ve yöneticilerinin akreditasyon kartı alarak saha içerisine girebilme imkanlarının kendilerine tanınmış olmasıdır. Kulüp başkanı ve yöneticileri akreditasyon kartı ile saha içerisine (yeşil alan ve çevresi) giriş imkanına sahip olmamış olsaydı, saha içerisine girme imkanları olmayacak ve bu olaylar da hiç yaşanmamış olacaktı. Yine aynı şekilde kulüp başkanı ve yöneticileri stadyuma giriş esnasında VİP girişinden girişleri sağlanmaktadır. Bir çok maçta görevli özel güvenlik personeli ve emniyet personeli yöneticilerin üstlerini aramak istediklerinde sorunlar yaşanmaktadır. Halbuki 6222 sayılı kanunun 12. Maddesi a bendinde geçen Yasaklı Maddeler tarif edilirken “Ruhsatlı dahi olsa ateşli silahlar ile esasen bulundurulması yasak olan diğer silahların” ibaresi ile görev harici maç izlemeye gelen Polis ve askerlerin bile stadyumlara silahlarıyla girişleri yasaklanmıştır. Buna rağmen Ankaragücü başkanı Faruk KOCA’nın olay esnasında belinde silah olduğu yönünde iddialar ortaya atılmıştır. Bu iddialar doğru mudur? Bu iddialar araştırılarak şahıs hakkında 6222 sayılı kanunun 12.maddesinin a bendi gereği işlem yapılmış mıdır? Eğer iddialar doğruysa Faruk KOCA içeriye silahla nasıl girdi? İşte burada, yukarıda da bahsettiğimiz gibi akreditasyon kartı ve VİP giriş kapısında yaşanan aksaklıkların sebep olduğu zaafiyet ortaya çıkmaktadır.

Özellikle futbol sahalarında görevli emniyet personeli istirahatli günlerinde 6222 sayılı kanunla aykırı olarak ücret alamadan görevlendirilmekte, bu görevlendirilmeler maç saatinden 4-5 saat öncesinden başladığı hatta 10 saat önceden başladığı da olmakta ve maç bitip tribünler boşalana kadar devam etmektedir. Bu uzun görevler personelin dikkatini ve görev motivasyonunu dağıtmakta ve zaafiyete sebebiyet vermektedir. Örneğin gece normal mesaisinde çalışan bir emniyet personeli sabah 8′ de işten çıkmakta akşam 19:00’da olacak bir maç için ortalama en geç 15:00 gibi stadyumda görev almak zorunda kalmaktadır. Sabah saat:08:00’da görevden çıkan personel eve gidip uyuması en erken 09:00’da olmaktadır. Bu personel saat:15:00 da stadyumda görev almak için en geç 13:30 gibi uyanacak olsa, ortalama 4,5 saat uyku ile görev yapmaktadır. Gece 13 saat çalışmış bir personelin 4,5 saatlik uyku ile tekrar 8-9 saatleri bulan maç görevinde dikkat dağınıklığı yaşaması ve görev motivasyonunun düşmesi kaçınılmazdır.

Devletimiz, spor müsabakalarında yaşanan olumsuzlukları ortadan kaldırmak istiyorsa hiç bir ayrıcalık gözetmeden bütün herkesin üst aramasının yapılması sağlanmalı, sporcular ve spor elemanları hariç herkesin akreditasyon kartlarının iptal edilmesi sağlanarak, görevli personelin çalışma şartlarının düzeltilerek kanunda belirtildiği gibi ücretlendirilmesi yönünde kesin talimatlar verilmesi gerekmektedir.

Dün yaşanan üzücü olaylar sebebiyle hakem Halil Umut MELER’e geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir