KAÇ POLİS PSİKOLOJİK TEDAVİ GÖRDÜ?

EGM’den, kaç polisin Ruh ve Sinir hastalıkları hastanelerinde ya da psikiyatri sersvislerinde tedavi gördüğüyle ilgili açıklama yapmasını beklemekteyiz.

Emniyet-Sen Genel Başkanı ve Polisin Sesi Platformu Sözcüsü Faruk SEZER, twitter adresi üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğüne hitaben, son 5 yıl içerisinde kaç emniyet mensubunun psikolojik tedavi gördüğünü sormuştu. Bu sorunun cevabının verilmemesi üzerine polisinsesi.org olarak bizler bu soruya cevap bulmaya çalıştık.

Yaptığımız araştırmalarda, Emniyet Genel Müdürlüğünün psikolojik tedavi gören personelle ilgili herhangi bir veri paylaşmadığını görmüş bulunmaktayız. Daha detaylı araştırma sonucunda resmi veri olarak önümüze bir tek, Kamu Denetçliği Kurumunun 2014 yılında kamuoyuna açıkladığı 2013/171 sayılı kararı gelmektedir.

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU KARARI

Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık), 2010 yılındaki Anayasa değişikliği ile Anayasanın 74’ üncü maddesi gereğince 2012 yılında çıkarılan 6328 sayılı Kanun ile kuruldu.

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), 2013 yılında faaliyetlerine başlamıştır ve TBMM’ye bağlı Türkiye’nin en önemli hak arama kurumlarından birisidir. KDK, halkın avukatlığını yapmaktadır ve aldığı kararlar ile idareye yol göstermektedir.

Kamu Denetçiliği Kurumunun faaliyete geçmesinin heen ardından bir emniyet personeli, Emniyet Teşkilatının sorunlarıyla ilgili başvuruda bulun. Kurumun 2013/171 sayılı kararında; intiharlardan çalışma sistemlerine, atama ve yer değiştirmelerden mobbinglere kadar bir çok konuda yol gösterici yol gösterici tespitleri oldu.

Kamu Denetçiliği Kurumu adı geçen kararda polislerin psikolojik durumuyla alakalı da tespitlerde bulunarak idareye tavsiyelerde bulundu.

Ombudsman: “2009-2013 yılları arasında 157 polis intihar etti. 2 bin 323 polis ruh hastalıkları nedeniyle tedavi gördü. 360 polis ruh hastalığı nedeniyle sınıf değiştirdi. 5 polis ise ruh hastalığı nedeniyle emekli edildi.” tespitinde bulunarak polislerin psikolojik durumuyla ilgili kamuoyuna resmi veri akışını sağlamış oldu.

2009-2013 yılları arasında 2 bin 323 polisin ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde tedavi gördüğünün açıklandığı kararda, Başdenetçi Nihat Ömeroğlu, Başbakanlık ile İçişleri ve Maliye bakanlıklarına tavsiyede bulunulmasına karar verdi. Sorunun çözümü için acil yasal düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayan Ömeroğlu, şu önerilerde bulundu:

Polise, haftalık çalışma saatini aşan ek görevlendirmeler için fazla mesai ödensin.

Polisin kesintisiz çalışma süresi 8 saati geçmesin.

Güvenlik zafiyeti oluşturmayacak ve sivil memur eliyle yürütülmesinde sakınca bulunmayan büro işlerinden polisler alınsın.

Polislik, doğası gereği memurun ruh halini etkileme potansiyeli yüksek olan bir meslek ve çabuk yıpranıyorlar. Bu nedenle polislere ihtiyaç duydukları psikolojik destek ve rehberlik mekanizmaları daha etkin kullanılsın.

Emniyet teşkilatı mensuplarının çalışma ile dinlenme saatleri ve şekilleriyle ilgili yeni bir yasal düzenleme yapılsın dendi.

Similar Posts

One Comment

  1. Emniyet sağlık şartları madde 14 söyle diyor psikolojik rahatsızlık nedeniyle Emniyet Hizmetleri Sınıfından Genel idari hizmetler sınıfına geçirilen personelin Emniyet Hizmetleri Sınıfına tekrar geri dönemez denmektedir. Kısacası psikolojisi bozon bu şekilde bir tedbir almaktadır. Ayrıca her yıl son durum ve dilim raporu sadece psikolojik tedavi görmüş personelden istenilmekte, amir kanaat raporu ile emekli edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir