Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanun Yönetmeliğinde Son Durum

18.06.2020 tarihinde yürürlüğe giren 7245 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri kanununa bağlayıcı olan yönetmelik bekleniyor. 2.5 yıldır yönetmeliği çıkmayan bekçiler durumdan şikayetçi. Söz konusu kanun maddelerinin belirsizlik içeren bazı maddeleri, bekçilerin çalışma şekil ve koşullarını olumsuz yönde etkiliyor.

ÇALIŞMA SÜRELERİ YÖNETMELİKLE BELİRLENEMEZ

7245 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri kanununun 4.bölüm 12.maddesinde

“Çarşı ve mahalle bekçilerinin haftalık çalışma süresi kırk saattir”

Şeklinde yazmasına rağmen, 2.5 yıldır Türkiye’nin hiçbir bölgesinde bu kanun maddesi uygulanmamaktadır. Sebebi ise maddenin devamındaki şu kısımdır;

”Emniyet ve asayişin gerektirdiği durumlarda haftada bir gün istirahat verilmek kaydıyla bu süre artırılabilir”

Kanun maddeleri net, belirgin ve belirleyici olmalıdır. “Şöyle olursa bu olur” kısımlarındaki “şöyle” ve “bu” net bir şekilde açıkça ortaya koyulmalıdır. Yine önemli ve sıkıntılı başka bir kısım ise;

“Güvenlik veya kamu düzeni ile görevi etkileyen zorunluluk hâllerine ilişkin usul ve esaslar İçişleri Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenir”

Güvenlik ve kamu düzeni, hizmet veren ilgili kurumun ana unsurlarıdır. Bu ana unsurların yönetmelikle belirlenmesinin hukuka uygunluğu yoktur.

Ne kadar hukuki olmasa da; çalışma şeklini doğrudan etkileyen bir yönetmelik, yeni kanun yayımlandığı tarihten itibaren 6 ay içerisinde çıkarılması gerektiği halde, maalesef 2.5 yıldır çıkarılamamıştır.

KANUN MADDELERİ UYGULANMIYOR

Bu durum, idare tarafında ‘keyfi’ ve ‘inisiyatife’ dayalı çalışma modelleri ortaya çıkarmaktadır. Çarşı ve Mahalle Bekçileri, Türkiye genelinde çeşitli fazla çalışma saatleri ve şekilleri ile çalışmaya devam ediyor. Kanun maddesinde net bir şekilde ‘bekçiler haftada 40 saat çalışır’ yazmasına rağmen; bekçiler haftada 55-60 saat arası çalışmaktadır.

HUKUKA UYGUNLUK YOKTUR

Emniyet ve asayişin gerektiği durumların ve güvenlik, kamu düzeni ile görevi etkileyen zorunluluk hallerinin açıkça kanunda belirtilmemesi hukuka uygun değildir. Sadece kanunla belirlenmesi gereken çalışma sürelerinin ise, yönetmeliğe atıfta bulunularak ‘fazla çalışma’ veya ‘çalışma sürelerini artırıcı’ nitelikte olan belirleyici maddelerinin 2.5 yıldır neden yayımlanmadığı merak konusudur.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir