Promosyon Sözleşmelerinde Çalışanların Hakkı Tastamam Verilmelidir.
EMNİYET MENSUPLARININ PROMOSYONLARI TEK SEFERDE VE PEŞİN OLARAK ÖDENMELİDİR.
Çalışanların ücretlerinin bankalar aracılığıyla verildiği günümüz bankacılık sisteminde, bankalar ile kurum ve kuruluşlar arasında belirli sürelerle sözleşmeler yapılır. Bu sözleşmeler sonucunda personele promosyon adı atında ücretler yatırılır.
Bankalar ile yapılan sözleşmeler işte bu noktada büyük önem arz etmektedir. Eğer ki şeffaf ve çok katılımlı bir ihale yapılırsa kurum veya kuruluşların çalışanları yüklü miktarda ücretler elde edebilirler. Son günlerde birçok kurum ve kuruluşta personelin kazancının ön planda olduğu anlaşmalara rastlamaktayız. Örnek verecek olursak; 5 bin 291 personeli bulunan Gaziantep Üniversitesinin promosyon ihalesine 8 banka katılmış, katılan bankalardan 34 bin 300 TL ile en yüksek teklifi sunan Halkbankası ihaleyi kazanmıştır. Rekor denilebilecek bir ücretle personeline iyi bir ücret kazandırılmasını sağlayan bu ihalenin nasıl yapıldığına bakacak olursak; ihale açık artırma usulü ve 8 bankanın katılımı ile kamuoyuna açık şekilde yapılırken, Üniversitede oluşturulan komisyonda rektör ve rektör yardımcılarının yanı sıra çalışanları temsilen sendika temsilcilerinin de olduğu bir komisyon kurulmuş ve bu komisyon ihale sürecini halka açık şekilde yürüterek çalışanlarına 34 bin 300 tl ücret kazandırmıştır.
Yukarıda örnek olarak verilen promosyon ihalesi ışığında Emniyet Genel Müdürlüğü ihalesine bakacak olursak; EGM’nin müjde olarak duyurduğu 18 Mart 2022 tarihli promosyon ihalesinde; merkez ve 81 il teşkilatında çalışan bütün personele aylık 300 TL promosyon verileceği ve sözleşmenin 5 yıllık olduğu ve memur maaş zammı oranında 6 ayda bir artırılacağından bahedilmiştir. Yaklaşık 330 bin mensubu bulunan Emniyet Teşkilatının 5 yıl gibi uzun br süreçte aylık 300 TL ücret alacak olması ve bunun müjde olarak verilmesi trajikomik bir olaydır.
EGM’nin hakkaniyet ilkelerine uymayan ve şeffaf olmayan bu ihale sürecini kimlerle yaptığı, ihaleye kaç bankanın katıldığı, katılan bankaların ne kadar teklif verdiği bilinmemektedir. Karanlık dehlizleri andıran ihale sürecinin sonucunda 330 bin personele aylık 300 TL gibi çok düşük bir promosyon verilmesi sonucunda personelin hak kaybının olduğu aşikardır. Bütün çalışanlarının hakkının gözetilmesi gerektiği düsüşüncesiyle EGM ile Vakıfbank arasında yapılan bu ihalenin iptal edilerek yeni bir ihale açılması ihaleye bütün bankaların katılması, ihale komisyonunda personeli temsilen temsilcilerin olması ve ihalenin EGM’nin sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanması gerekmektedir. Sözleşme süresi 3 yılı aşmamalı, ihale sonucunda kazanan bankaya bütün emniyet teşkilatı birimleri eş zamanlı olarak geçmeli, parayı bir defada ve peşin olarak almalıdır.
Eğer ki bahsettiğimiz şartlarda bir ihale süreci yaşanırsa EGM personeli çok yüksek miktarda promosyon elde edecektir. Saygılarımla…
Faruk SEZER
Emniyet-Sen Genel Başkanı
Polisin Sesi Platformu Sözcüsü