Polis İntiharlarında 2. Şark Etkisi
Polis intihar haberlerini neredeyse her 2 günde bir duymaya başladık. Peki buna sebep ne? Polisler canlarına kıyacak duruma nasıl geliyorlar? Polis intiharlarını engellemek için neler yapılıyor?
Polis İntiharlarının Sebebi Ne?
Tek bir sebepten bahsetmek mümkün değil. Bunun birden fazla sebebi var. Ekonomik zorluklar, ailevi problemler, ağır çalışma koşulları, uzun çalışma saatleri, amir baskısı, siyasi baskılar, mobbing, keyfe keder tayinler, 2. Şark…
Bu liste bu şekilde uzayıp gider. Ancak bizim şu an odaklanacağımız nokta 2. Şark meselesi.
2. Şarkın Doğurduğu Sorunlar Neler?
2. şark konusu Polisler için büyük bir sıkıntı doğuruyor. Bir insan mesleğe başlıyor. Mesleğe başladığı ilk görev yerinde 2-3-5 yıl görev yaptıktan sonra, zorunlu hizmet gereği şark illeri olarak belirlenen illerden herhangi birine tayin oluyor. Buradaki zorunlu görevini tamamladıktan sonra başka herhangi bir şehre tekrardan tayin oluyor. 2. görev yerinde de bir müddet çalıştıktan sonra, tekrar şark olarak belirlenen illerden birine tayin olmak zorunda kalıyor. Buradaki görevini de tamamladıktan sonra tekrar batı illerine tayin oluyor.
Yani bir Polis Memuru göreve başladığından emekli olmasına kadar geçen sürede en az 4 defa tayin oluyor, 4 defa ev taşıyor, çocukları 4 defa okul değiştiriyor ve her seferinde yeni okuluna ve yeni arkadaşlarına adapte olmaya çalışıyor.
Bazı Polisler 2. Şarkı Ailesinden Uzakta Yapıyor.
40’lı yaşlarında, çocukları okuluna devam ederken, bütün düzenini yaşadığı şehirde kuran birden fazla Polis, çocuklarının ve eşinin düzenini bozmak yerine tek başına şark görevini yapmaya gidiyor. Hem Polis, hem de ailesi bu noktada büyük sorunlarla karşılaşıyor. Polis evinden, ailesinden uzakta, çocukları da babasından uzakta özlem dolu hayat yaşıyor.
Bu Soruna Yöneticiler Hangi Bakış Açısıyla Bakıyor ?
İçişleri Bakanı Sayın Süleyman SOYLU, 21 Mart 2021 tarihinde Yenişafak ve Tvnet ortak yayınına katılmış, yeni çıkarılan Bölge Atama Yönetmeliği ve 2. Şark hususunu konuşmuştu. Yaptığı konuşmada, olayı gayet basite indirgeyerek “Şark sürelerini düşürdüğünüz zaman, bazen 2-3 yıl kendi başınıza kalırsınız, ev düzeninizi bozmazsınız…” şeklinde bir açıklama yapmıştı.
Buradan HER SABAH siyaset kurumuna sesleneceğim. Emniyet teşkilatının onlarca sorunu var ve sorunlar her dönem biraz daha artıyor.
— Faruk SEZER 🇹🇷 𐱅𐰇𐰼𐰜 (@EmniyetSen1) July 9, 2022
Eğer sorunu çözmek istiyorsanız, sorunu, sorunu çıkartanlardan dinlerseniz çözemezsiniz. Sorunu, sorunun mağdurlarından dinlerseniz çözebilirsiniz.
Sayın Süleyman SOYLU’ya Soruyoruz!
Bir Polis, hanımınından çocuklarından uzakta 2-3 yıl nasıl yaşayabilir? Bu süre ailesinden uzakta olan birisi için gerçekten çok mu kısadır? Bir anne, annelik görevinin zorluğunu yaşarken, aynı zamanda babanın yokluğunda babalık rolünü nasıl üstlenebilir? Bir çocuk babasından uzakta, baba sevgisinden yoksun bir şekilde nasıl büyüyebilir? Babası daha hayattayken nasıl yetim kalabilir ? Bu olay bu kadar basit midir ?
Bu duruma çok acı bir örnek, daha geçtiğimiz günlerde, 5 Ağustos 2022 tarihinde gerçekleşti.
Hakkari/Çukurca Terörle Mücadele Büro Amirliğinde görevli polis memuru M.Z. intihar etmek suretiyle hayatını kaybetti.
— POLİSİN SESİ PLATFORMU (@P_S_Platformu) August 6, 2022
- Hakkari Kadrosunda Görevli Polis Memuru M.Z (49) İntihar Etmek Suretiyle Hayatını Kaybetti.
Polis Memuru M.Z, 3 çocuk babasıydı. 2. Şark görevi dolayısıyla Hakkari ili Çukurca İlçe Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görevlendirilmişti. Sayın Süleyman SOYLU’nun bahsettiği kısım gibi; o da eşini çocuklarını bırakıp, tek başına Hakkari iline gelmişti. 3 arkadaşıyla birlikte bekar evinde kalıyorlardı. Bir gün, ev arkadaşları mesai bitimi eve döndüklerinde Polis Memuru M.Z’yi evin salon kısmında kendi beylik tabancası ile baş kısmından vurulmuş halde buldular. Ve masada, onun yazdığını düşündükleri “Yemin ederim sizin düşündüğünüz gibi bir değilim. Arkadan lütfen o kelimeyi konuşmayın ne olur. Para yiyecekler için ve de odayı sat paramı al hakkını helal et. ” yazılı bir not buldular.
Süleyman Soylu : “Polislerin aile hayatını en çok düşünenlerden biri benim”
Geçtiğimiz yıllarda daha az personel ile Polisler tek şark görevi yapıyorken, günümüzde 350 binden fazla personeli olduğu söylenen ve 150 bine yakın Polisin henüz ilk şark görevine dahi gitmediği bir teşkilatta; 40 yaşını devirmiş, tüm düzenini kurmuş olan insanların, sürgün edilircesine, yıldırmaya çalışırcasına 2. Şark görevine zorlanması akıllarda soru işareti bırakıyor.
Bir insanı; 49 yaşında eşinden, çocuklarından, anne ve babasından, akrabalarından, sosyal çevresinden uzakta tek başına yaşatan bu sistemi, “Polislerin aile hayatını en çok düşünenlerden biri benim” iddiasında bulunan İçişleri Bakanı Sayın Süleyman SOYLU’nun halen gündemine almamasını, aksine 2. Şarkın devam edeceğini söylemesini anlayabilmiş değiliz.
Polisler huzursuz. Polisler gelecek kaygısı yaşıyor. Polisler yarının dahi planını yapamıyor. Fakat gözler kör, kulaklar sağır.
Polisler 2. Şark ve Bölge Atama Sisteminin iptal edilmesini istiyor.
Son 5 yıl içerisinde 2. Şarka giden Polisler içerisinden kaç kişinin canına kıydığı sorusuna da cevap arıyoruz…
Türk Polisi atamalarda puan sistemi,2. Şark görevinin iptalini,SENDİKA hakkını,8/24-12/36 ve haftalık 40 saat çalışmanın kanunlaşmasını,aylık 160 saatin üstüne yapacağı çalışmaya mesai ücreti,alım gücünün eski günlerle aynı olması içn seyyanen zam,3600 istiyor
— Polisin Gündemi (@PolisinGundemi) April 9, 2022
#PolisinBayramıYok pic.twitter.com/DmOZMsbkvH
Çok doğru söylemişsiniz buna polislerin memlekinde çalışmamasının da sebep olduğunu belirtmek isterim. Polisler sürekli gurbette ailesinden ve sevdiklerinden uzakta olması da intihara sürükleyen sebeplerden biri bence.