KAÇ POLİS İNTİHAR ETTİ?

Emniyet teşkilatında yaşanan sorunların toplamının etkilediği en önemli sorun intiharlar konusudur.

Emniyet-Sen Genel Başkanı ve Polisin Sesi Platformu Sözcüsü Faruk SEZER’in intiharlarla ilgili EGM’ye sormuş olduğu soru hala cevap beklerken Polisin Sesi Platformu olarak bizler de resmi veriler ışığında bu sorunun cevabını vermeye çalıştık.

Emniyet teşkilatında yaşanan intiharların kesin sayısını tespit etmek çok zordur. Çünkü intiharlar konusunda EGM herhangi bir sayı vermemektedir. Ancak yine aynı EGM’nin 21.06.2021 tarihli basın açıklamasında verdiği intihar oranlarına bakarak intiharların sayısına ortalama olarak ulaşılabilir. EGM yapmış olduğu basın açıklamasında 2017 yılında intihar edenlerin oranını yüz binde 20 olarak belirtmiştir. Toplam personel sayısının o yıllarda 300 bin civarında olduğu düşünülürse, tahmini olarak 60 kişinin intihar ettiği  anlaşılır. 2020 yılında ise bu oranın yüz binde 11 olduğu açıklanmış ve ortalama 350 bin personelin çalıştığı 2020 yılında intihar edenlerin sayısının 35 civarında olduğu anlaşılmıştır. Emniyet Genel Müdürlüğü 2021 yılında intihar eden polis sayısı ile ilgili herhangi bir oran ve sayı vermemiştir.

Faruk SEZER, twitter adresi üzerinden açmış olduğu canlı yayınlarda defaaten “2021 yılında  Emniyet Teşkilatında toplamda 109 personelin intihar ederek yaşamına son verdiğini ve aksi bir durumda EGM’nin kendisine dava açması gerektiğini belirtmesine” rağmen EGM bu konuyla ilgili sessizliğini korumaktadır.

Faruk SEZER’in bu açıklamalarından da anlaşılacağı üzere, 2021 yılında 109 polisin intihar ettiğini anlamaktayız.

Toplamda 350 bin civarında personeli bulunan EGM’de; 109 personelin intihar oranı, yüz binde 30‘un üzerinde personelin intihar ettiğini göstermektedir. Bu oran EGM’nin verdiği 2020 yılı oranına göre yüzde 200 oranında artış olduğunu gözler önüne sermiştir. Bu ani ve çok yüksek orandaki artışın nedenleri çok detaylı bir şekilde araştırılmalıdır.

2022 yılında ise bir çok polisin mobbing ve baskılara dayanamayarak intihar ettiğini basın yoluyla öğrenmekteyiz. Yıl sonunda ise 2022 verilerini siz değerli okuyucularımızla paylaşacağız.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir